Verslag over het islamitische hoofddoek

“Zal Allah mij aan mijn haar opknopen? De religieuze Koran-leraar op onze school vertelde ons in de klas dat als God ons zal ophangen aan ons haar in het hiernamaals als we ons haar in het openbaar laten zien, en ons daar eeuwig voor martelen”.

Veel moslimvrouwen, onder wie leden van mijn eigen gezin, zijn bang om hun hijab, het islamitische hoofddoek, af te doen, ook al zijn ze volwassen en misschien niet eens meer religieus; en wonen ze misschien zelfs op een plek waar ze hun hijab wel mogen afdoen.
De angst om hun haar te laten zien, en de gevolgen die ze fysiek en spiritueel zouden kunnen ondervinden, achtervolgen hen en beïnvloeden de keuzes die ze maken in hun dagelijks leven.

Mijn zus is nog steeds bang om haar hijab af te doen als gevolg van die verschrikkelijke verhalen waarin de radicale islamitische leraren haar onderrichtten toen ze nog zo piepjong was.
Ik hoop nog steeds dat op een dag mijn zus goed zal slapen, en dat de kleine meisjes die in diezelfde klaslokalen zaten, met in hun geest vol gruwelijke taferelen, zich op een dag veilig zullen voelen om hun haar te laten zien, en veilig ’s nachts hun hoofd te rusten durven te leggen. Tot die tijd zal ik ook niet kunnen rusten.

Vorige maand heeft een Iraanse rechtbank de 43-jarige Shaparak Shajarizadeh, veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, met een proeftijd van 18 jaar, wegens het in het openbaar verwijderen van haar hoofddoek.

Vroeger sneed het gegil van mijn zus ’s nachts al door de stilte van ons huis heen. Ontwaakt door nachtmerries en te bang om weer te gaan slapen. Wij moedigden haar allemaal aan om haar angsten met ons te delen; wat ze altijd weigerde. Maar op zekere nacht gaf ze eindelijk toe, haar lichaam trillend van angst.
Bang om de vraag hardop te stellen, fluisterde mijn toen negenjarige zus: “Zal Allah mij aan mijn haar opknopen? De religieuze Koran-leraar op onze school vertelde ons in de klas dat als we ons haar in het openbaar laten zien, God ons aan ons haar zal ophangen in het hiernamaals en martelen tot in het oneindige. Hij zal ons doen herrijzen als we sterven en ons vervolgens opnieuw martelen,” snikte ze. “Ik ging naar de supermarkt en vergat mijn hijab te dragen. Zal Hij mij nu in het oneindige martelen?”

Mijn zus ging in haar jonge jaren naar een van de tienduizenden scholen, zowel in Iran als in het buitenland, die worden geleid onder de sharia van de islamitische Republiek Iran. Veel godsdienstleraren in de Koran van deze scholen gebruikten bovenstaande richtlijn om meisjes te waarschuwen niet hun haar te laten zien.
Deze richtlijn komt van een bepaalde Hadith, de gezegden en handelingen van Mohammed.

Volgens die leer zagen Ali en zijn vrouw de profeet Mohammed een keer huilen. (Ali was zijn schoonzoon en Ali’s vrouw was de dochter van de profeet).

“Zij vroegen naar de reden waarom de Heilige Profeet huilde. Hij antwoordde: “In de nacht van de hemelvaart (Mairaj) zag ik de straffen die sommige vrouwen kregen; en vandaag herinner ik me die scènes. Daarom maak ik me zorgen.”
Ze vroegen hem toen: “Vertel ons alsjeblieft wat je hebt gezien!” Hij antwoordde: “Ik zag een vrouw aan haar haren hangen en haar hersenen kookten. (Dit was de straf voor die vrouw die haar haar niet verbergt, als zij haar hoofd niet bedekt voor mannen).”

“Maar waarom zouden deze leraren hun leerlingen over deze gruwelijke straffen vertellen als ze nog maar acht of negen jaar oud zijn?” zou je je af kunnen vragen.

Welnu, de beste tijd om mensen te indoctrineren en te hersenspoelen is wanneer ze jong zijn. Ze zijn onwetend en vol van vertrouwen. Voor radicale moslims is het gebruik van angst tevens een krachtig middel om mensen te dwingen in hun extremistische idealen te geloven en de praktijken en eisen van hun leiders te volgen.
Het zijn niet alleen sommige scholen en moskeeën die gebruikt worden om angst te zaaien in kleine meisjes met betrekking tot het laten zien van hun haar.

Als de sharia eenmaal in de politieke instellingen zit, moet er een islamitisch rechtssysteem komen waarmee mensen die niet gehoorzamen aan Gods heerschappij streng kunnen worden gestraft.

Vele video’s tonen bijvoorbeeld jonge meisjes die in Iran in het openbaar worden geslagen door de religieuze ordediensten van het regime, omdat ze haar haren onvoldoende bedekken. Ook mijn zus is nog steeds bang om haar hijab af te doen als gevolg van die verschrikkelijke verhalen waarin de radicale islamitische leraren haar onderrichtten toen ze nog piepjong was. Het zit in haar onderbewustzijn net zoals bij vele andere meisjes. Hoeveel meisjes moeten er nog wakker worden uit deze nachtmerries?

Zoals blijkt uit het opleggen van de sharia in Iran en in gebieden die worden geregeerd door islamitische groeperingen, gaat het bij de sharia niet alleen om het plaatsen van religieuze leiders in machtsposities om de natie te regeren, maar ook om het controleren van de dagelijkse activiteiten van de mensen en alle aspecten van hun leven, inclusief hun lichaam.
Daarom moet een einde worden gemaakt aan deze radicale leerstellingen op scholen en in moskeeën, voordat de sharia de staat domineert.

Dit artikel is grotendeels overgenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *