Zalm gaat Rutte III in elkaar sleutelen.

Uitgerekend de minister, die mede verantwoordelijk is voor Nederlandse deelname aan de Europese Unie en het inwisselen van onze gulden in euro’s gaat nu het derde deel van de klucht ‘de leugen van de democratie’ regisseren.

Oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) wordt informateur van een christen-liberaal kabinet onder leiding van zijn partijgenoot Mark Rutte. Berichten daarover maandagochtend zijn door meerdere bronnen in Den Haag bevestigd.

Gerrit Zalm zou Herman Tjeenk Willink opvolgen, die de afgelopen weken probeerde de basis voor een nieuw kabinet te vinden. Herman Tjeenk Willink, had bij zijn aantreden al aangegeven enkel bij de verkennende fase van de kabinetsformatie betrokken te willen zijn; hij zou de formatie alleen op de rails proberen te zetten en daarna het stokje overgeven. Zijn partij, de PvdA, is definitief niet bij de vorming van een nieuw kabinet betrokken.

Vorige week bereikten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie overeenstemming om verder te praten over een nieuw kabinet.
Dinsdag, de 4e juli komt het rapport van Tjeenk Willink voor de Kamer.

Vandaag spreekt Tjeenk Willink nog de fractievoorzitters van de beoogde oppositiepartijen, hoewel Geert Wilders van de PVV heeft bedankt. Dinsdag overlegt hij nog een keer met VVD-leider Rutte, CDA-leider Sybrand Buma, D66-voorman Alexander Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers alvorens hij zijn rapport naar de Kamer stuurt.

Gerrit Zalm heeft steun en zou bereid zijn om de klus op zich te nemen. Hij was van 1994 tot 2007 lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter van de VVD en minister van Financiën in beide paarse kabinetten en Balkenende II. Hij werd in februari 2009 voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro waar hij in februari afscheid van nam.

De verwachting is dat de formatie nog wel eens enkele maanden kan duren. Er zijn nog steeds hele grote verschillen tussen alle vier partijen.
“Zalm is ‘zeer geschikt’ om de formatie verder in goede banen te leiden”, zegt Jansen. “We kennen hem als een strenge minister van Financiën, maar hij deelde ook cadeautjes uit toen het beter ging. Diezelfde combinatie is nu ook aan de orde. De partijen willen streng blijven op financieel beleid, maar op diverse terreinen zoals zorg, onderwijs en klimaat is meer geld nodig. En dat kan ook omdat het met de economie beter gaat.”

Dit bericht heb ik hier van overgenomen en hier kun je deze info beluisteren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *